NOVO >>>

EFT

EFT je toliko  jednostavan, brz i izrazito efikasan pristup lečenju emotivnih patnji i poremećaja da ga može naučiti i primeniti svako. Pristup je baziran na sintezi kineske akupresure i primenjene kineziologije.
Nekada je teško poverovati da se odredjenih poremećaja i problema možemo osloboditi za veom kratko vreme. Ali, EFT nam to omogućuje. Tehniku je moguće  primeniti jednako efikasno i na trenutnu, goreću patnju ili uznemirenost, i na dugotrajne, stare, hronične probleme (kao fobije, negativno viđenje sebe, traume stare i preko 20 godina (u ovakvim slučajevima  preporučujem rad sa iskusnim terapeutom)

 

Kako deluje EFT

Gary Craig (osnivač EFT) je tvrdio da je uzrok svih emotivnih i fizičkih problema leži u  poremećaju sistema telesne energije. EFT je oslonjen na predpostavku da je sistem telesne energije organizovan u energetske tokove, kola, ili meridijane, koji prolaze kroz naše telo. Znači, ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja ovih meridijana npr. doživimo neku traumu, ili neke neprijatnosti dolazi do blokiranja tih energetskih tokova i  to direktno utiče na naše emotivno i fizičko zdravlje. Da biste lakše razumeli ovo pokušajte da zamislite da su ti meridijani kao reke. Kada je sve u redu reke teku nesmetano. Ali svako uznemirenje, disbalans ometa normalan tok koji se negde blokira, negde preplavljuje, a negde i malo promeni tok da bi mogla dalje da teče. Tako je isto i sa čovekom. Uglavnom blokiramo neka negativna iskustva iz detinjstva, nekada neka ponašanja zamenimo nekim drugim neadekvatnim itd. I sve to jedno vreme funkcioniše kako treba. Ali naš organizam nije svemoguć. Počnu da se javljaju problemi kako na fizičkom ( u vidu raznih bolesti) tako i na psihološkom i emocionalnom nivou.

Ukoliko se neke situacije ponavljaju i izvor su stresa za nas (npr. stalno zlostavljanje,  alkoholizam u porodici, itd. ) onda te blokade postaju jače. Evo kako to izgleda.

Događaj uzrokuje .......poremećaj u telesnom energetskom sistemu.........razvija se fizički, emocionalni ili psihološki bol.

Tako se onda desi da neke naizgled nevažne situacije u nama izazovu buru emocija. Npr. Rasplače nas gledanje nekog filma, ili burno reagujemo na neke potpuno „beznačajne“ situacije. Međutim, kada se dublje analizira ta situacija vidimo da uzroci često leže baš u nekim traumatičnim događajima koje smo duboko potisnuli. Kada to osvestimo i „proradimo“ onda počinjemo i drugačije da se osećamo i bolje da funkcionišemo.

Jednom rečju kad dovedemo u red ta “rečna korita”, tj. obnovimo, uravnotežimo stanje  telesne energije, otvoramo i put ka prirodnom isceljenju na više nivoa.

 

Kako to radimo?

Prstima tapkamo određene akupunkturne tačke na licu, trupu i šaci, dok smo mislima usmereni (usredsređeni) na problem. Svaka ova tačka je povezana sa meridijanima našeg tela. Tapkanjem oslobađamo se viška negativne energije, i vrlo brzo često posle jednog kruga tapkanja već osećamo olakšanje.

Međutim, svaki problem može da ima više slojeva, više aspekata. Oni se jedan po jedan otkrivaju tokom terapije, kao kad glavicu luka ljuštimo, skidajući sloj po sloj. Sve dok tapkanjem ne rešimo ceo problem.

Gde se može primenjivati EFT:

 • Problemi zavisnosti – duvan, hrana, alkohol, droga, tablete
 • Alergije
 • Anksioznost i napadi panike
 • Problemi sa besom
 • Depresija i tuga
 • Poboljšanje slike o sebi, samo-pouzdanje, samoprihvatanje …
 • Strahovi i fobije
 • Osećaj krivice
 • Nesanice loše, bolne uspomene
 • Poboljšanje veština: sportskih, muzičkih, govornih i govorničkih … 
 • Poboljšanje sposobnosti koncen-tracije, fizičke i mentalne kondicije, tolerancije …
 • Post traumatski stres
 • Posledice trauma seksualnog ili verbalnog zlostavljanja
 • Olakšavanje trpljenja i prevazilaženje bola -migrena, artritis

Iz svega navedenog možemo videti da je veoma široka primena ove tehnike. Najnovija istraživanja u primeni tehnike kreću se od raznih emocionalnih problema do najtežih bolesti.  (kancera, multiple skleroze) gde se nalaze izvesni pomaci, ako ne u samom izlečenju onda makar u olakšavanju tegoba. Primena ove tehnike se i naučno proverava što nam sve više ukazuje na njenu efikasnost i daje izvesnu nadu da ćemo u mnogim situacijama moći sami sebi da pomognemo što će znatno uticati na kvalitet našeg života.

 

Sam Gary Craig je tvrdio:

PROBAJTE NA SVEMU EFT. Ništa ne  možete izgubiti, a dobit može biti velika.

Nešto o ovoj tehnici možete videti na ovom linku, a ukoliko želite još više informacija možete mi pisati na mail

 svetlana@novihorizonti.rs