NOVO >>>

Odvikavanje od pušenja

Donošenjem zakona o zabrani pušenja, pušači su dovedeni u zaista težak položaj i osećaju se prilično diskriminisano. Naravno ovo nije lako. Ali ima rešenja. Ono što vam ja nudim je program odvikavanja od pušenja.

 

Ovde neću govoriti o problemima koje izaziva pušenje, kako dolazi do zavisnosti, its. Ukoliko vas ovo interesuje pogledajte moju emisiju na TV GEM, na YOU TUBE.

Pogledajte emisiju, mislim da vam može biti interesantno, jer je moj pristup ovom problemu sasvim drugačiji.

 

Zašto program?

Ovaj program se može odvijati individualno, ali je njegova primena u grupi mnogo bolja. Zašto?

Po mom mišljenju postoji više razloga za uključivanje u program tj. zašto je bolje odvikavati se od pušenje u okviru programa a ja ću navesti samo neke:

 

  1. U programu čovek nije sam. On vidi da i drugi ljudi prolaze kroz iste faze kroz koje i on prolazi i da nije usamljen. Ono što je jako bitno je da oni dobijaju i podršku za svoje pokušaje, pa čak i kada osećaju da su poklekli mogu nazvati nekoga iz grupe, podeliti trenutna osećanja i time znatno olakšati svoje stanje
  2. Čovek odvoji neko vreme za sebe. Mi u životu često nemamo dovoljno vremena ili se čak i nesetimo da malo zastanemo i da se pitamo šta zaista želimo.
  • Odvojen je od porodice, od okruženja u kome se uglavnom puši. To vreme on odvoji samo za sebe i to je samo njegovo i niko mu ne može oduzeti.Tada čovek može uočiti koje su njegove potrebe zaista, pa čak i da dođe do izvesnih otkrića zašto on ustvari puši. Kada dođe do izvesnih otkrića on može onda na adekvatan način i preduzeti određene korake.
  1. To ujedno dovodi i do sledećeg razloga zašto nam je potreban program. Pušači često neće da gledaju emisije koje su posvećene problemu pušenja, izbegavaju da gledaju šta piše na cigaretama. Jednostavn ne žele da se suoče sa svim posledicama koje nosi pušenje – počev od zdravstvenih problema (srce, krvni sudovi, pluća itd. mislim da vi to već znate), zatim psiholoških problema a na kraju i materijalnih posledica jer činjenica je da na cigarete odlazi jedan znatan deo kućnog budžeta. ČAk i ako čuju nešto što ih dodakne u nekoj priči vezanoj za pušenje oni se mogu zamisliti i reći sebi „Pa dobro to mi stvarno ne treba, pa što sebe mučim itd. i onda su oni pasivni. Oni razmišljaju samo o tome, možda ne zapale tu cigaru uveče, međutim sutradan i dalje nastavljaju po starom.

 

Ono što je bitno u programu jeste da oni zauzimaju jedan aktivan stav gde se upoznaju sa svojim problemima, sa posledicama koje pušenje nosi kao i sa svim prednostima koje donosi nepušenje. Oni na kraju postaju odgovorni za sopstveni život. Znate mnogo je lep osećaj kada vi počnete da upravljate sopstvenim životom.