NOVO >>>

Tehnike relaksacije

U osnovi svakog programa za prevazilaženje stresa, kao i nekih fobija i anksioznosti,  nalazi se učenje određenih tehnika relaksacije. Prevazilaženje stresa u velikoj meri zavisi od vašega kapaciteta da se opustite. Ako mislite da to nećete moći da naučite, varate se. Svako to može.

 

Možda ćete pomisliti da je mnogo efikasniji način prevazilaženja stresa fizička aktivnost, gledanje TV, ležanje u kadi, razgovor sa prijateljem itd.

 

Opuštanje uz TV ili u kadi na kraju dana nešto je što nam pomaže da rasteretimo um. Ove aktivnosti, bez sumnje, mogu biti opuštajuće. Međutim to su aktivnosti koje kratkoročno deluju, dok se simptomi stresa i dalje se manifestuju u vidu nekih fizičkih simptoma – (pročitajte moj članak „Fizički simptomi usled dugotrajnog izlaganja stresu“) a takođe i na psihološkom nivou.

 

Znači tim aktivnostima vi ne rešavate probleme u kojima se nalazite, već ih na taj način samo potiskujete, i odlažete njihovo rešavanje.

 

Relaksacija je prvi korak ka prevazilaženju stresa. Duboka relaksacija odnosi se na specifično fiziološko stanje koje je potpuno suprotno načinu na koji vaše telo reaguje kada je pod stresom

 

 Praktikovanje relaksacije u stanjima stresa predstavlja relaksacioni odgovor koji se sastoji od niza fizioloških promena:

 

• usporavanje srčanog ritma

• usporavanje disanja

• snižavanje krvnog pritiska

• smanjivanje mišićne napetosti

• usporavanje metabolizma i smanjivanje potrošnje kiseonika

• smanjivanje analitičkog mišljenja

• povećavanje fiziološkog otpora kože

• povećavanje bioelektrične aktivnosti alfa talasa u mozgu.

 

Redovno upražnjavanje duboke relaksacije 20 do 30 minuta dnevno, vremenom može da ima opšte efekte. Nakon nekoliko nedelja upražnjavanja duboke relaksacije jednom dnevno, bićete opušteniji, bićete zadovoljniji i bolje reagovati u nekim „kriznim situacijama“ koje su vam ranije izazivale jake stresove.

 

Tokom poslednjih 20 godina mnoga istraživanja su se bavila efektima relaksacije i ukazala na pozitivne efekte u skoro svakoj sferi života.  Ovde ću navesti samo neke.

 

• Ublažavanje generalizovane anksioznosti. Mnogi ljudi otkrili su da redovno vežbanje smanjuje i učestalost i intenzitet napada panike, javljanja nekih strahova i drugih stanja koja nam stvaraju neprijatnost.

 

• Sprečavanje akumulacije stresa. Neoslobođen stres teži da se vremenom nagomila. Uvođenje u stanje fiziološkog mirovanja jednom dnevno pruža vašem telu priliku da se oporavi od efekata stresa. Čak ni spavanje ne mora da prekine nagomilavanje stresa ukoliko sebi niste dozvolili da se

duboko opustite kada ste budni.

 

• Povećavanje  energije i produktivnosti. (Kada ste pod stresom, možete da radite protiv sebe i postanete manje efikasni.)

 

• Poboljšavanje koncentracije i pamćenja. Redovno upražnjavanje duboke relaksacije može da poveća vašu sposobnost koncentracije i spreči vaš um da „juri“.

 

• Redukcija nesanice i umora. Učenje da se opustite vodi dubokom i čvršćem snu.

 

• Sprečavanje i/ili redukovanje psihosomatskih poremećaja, kao što su visok pritisak, migrena, glavobolje, astma, čirevi itd.

 

• Jačanje samopouzdanja i smanjivanje tendencije samookrivljavanja. Kod mnogih ljudi, stres i preterana samokritičnost idu zajedno. Kada ste opušteni, osećaćete se bolje i ponašati efikasnije.

 

• Povećana dostupnost osećanja. Mišićna napetost jedan je od glavnih činilaca koji vas

sprečavaju da budete u vezi sa svojim osećanjima.

 

• Poboljšanje učenja kod dece deca koja praktikuju relaksaciju mnogo bolje i brže uče. Ovo je i očekivano, jer kad smo opušteni poboljšava nam se i koncentracija i pažnja, a to naravno utiče i na brzinu i kvalitet učenja. 

 

 

Kako možete postići stanje duboke relaksacije? Neke od uobičajenih metoda su:

 

      1. abdominalno disanje

      2. progresivna mišićna relaksacija

      3. vizuelizacija smirujuće scene

      4. meditacija

      5. vođena imaginacija

      6. autogeni trening

      7. biološka povratna informacija tela

      8. lišavanje čula

      9. joga

    10. smirujuća muzika.

 

Na ovom treningu mi ćemo naučiti dve tehnike i to su

  1. abdominalno disanje

  2. progresivna mišićna relaksacija

 

Naravno, možemo naučiti i ostale tehnike, ukoliko bude postojalo interesovanje za njih.